Tréningy v teple – čo treba piť

jún 12, 2019 | Blog

Trénuješ aj keď je teplo? Tu sú info:

Trénuješ aj keď je teplo? Tu sú info

V hodnotovej stupnici životne dôležitých látok sa voda radí hneď za kyslik. Narastajúca dehydratácia (negatívna vodná bilancia)  vedie ke badateľnému poklesu výkonov. Straty potením pri pohybovej aktivite preto treba doplnit skôr, ako pocítiš pocit smädu. 

– Telo pozostáva zväčša z vody. V kľude sa vylúčia asi 2,5l – ľadvinami, kožou, pľúcami, črevami. Potravou sa doplní cca 1,1 litra, takže ku vyrovnanej vodnej bilancii sa MUSÍ denne vypiť najmenej 1,4l. Keď ku tomu pridáme straty potením pri športovom výkone, musí sa príjem ešte navýšiť.

Termolegulácia 

– pri športovej činnosti sa spotrebuje štyrikrát viace energie, než pri bežnom pohybe. Aby nedošlo k prehriatiu telesného jadra, musí sa prebytok energie odovzdať do okolia ako teplo. termoregulácia zabraňuje nárastu teploty tela na životu nebezpečné hodnoty. 

Pokiaľ sa úbytok tekutín včas nenahradí, dochádza k dehydratácii!!!!. S úbytkom klesá objem krvnej plazmy, zhoršuje sa produkcia potu, stúpa teplota jadra tela, klesá výkonnosť (ďalšie príznaky – spomalenie vyprázdňovania žalúdka, pokles krvného tlaku, minútového objemu srdca atď.)

Rehydratácia

– nahradenie úbytku vody. Pre športovca veľmi podstatné kvôli výkonu, pre človeka kvôli zdraviu. Tekutina sa musí dodať ešte počas športovej činnosti aj keď pokiaľ sú straty menšie ako 0,2l, tak stačí vyrovnať až po výkone. 

Čo a kedy piť?

odovzdávanie vody zo žalúdka do tenkého čreva počas športovej činnosti prebieha úmerne množstvu vody v žalúdku, odporúča sa piť už 10 až 30 min pred pohybovou činnosťou (400 – 600 ml). Príjem ďaľších 150 – 200 ml, každých 15 – 20 minút. Úplná náhrada strát potením nie je možná ani pri pravidelnom príjme tekutín. Preto treba piť aj po pohybovej činnosti.

Nápoje s obsahom sacharidov nad 80 g/l sa zo žalúdka vyprázdňujú značne pomalšie, ako čistá voda, alebo nápoj s nižším obsahom sacharidov!!! 

Pri teple a prílišnom potení nám ide o čo najrýchlejšie vstrebávanie tekutín a preto používame izotonické a ľahko hypotonické nápoje, lebo tie sa už v tenkom čreve celkom vstrebú. Naopak je to s vodou a hypertonickými nápojmi – tie sa vstrebú až v hrubom čreve, čo je veľmi neskoro!!!

Izotonické nápoje

obsah nátria nad 0,4g/l a obsah sacharózy id 6 – 8 % umožňujú rýchlu rehydratáciu, vstrebávajú sa rýchlejšie ako čistá voda – sú to športové nápoje!!! 

Nealkoholické nápoje 

Limonády atď., sú ako aj ovocné šťavy hypertonické!!!! Majú vysoký obsah sacharózy, vyvolávajú sekréciu vody v tenkom čreve, čím miera vstrebávania klesá a to vyvoláva pocit smädu. Nealko nápoje sa neodporúčajú ani pred telesnou činnosťou – hyperinzulinemická hypoglykémia.

Minerálna voda

Silne hypotonická. Vhodná pre masových športovcov. Pri rehydratácii ju môžu použiť aj výkonostní športovci, pokiaľ hladinu krvnej glukózy udržia pevnou potravou (napr. banány). Minerálna voda sa zmieša s kašou potravy z čoho vznikne hypotonický roztok, ktorý sa vstrebáva rýchlejšie ako čistá voda.