Niečo z histórie – Samuel Lichtenfeld

okt 5, 2018 | Blog

Syn je zrkadlom otca a preto bol Imi taký aký bol.

Banková lúpež v Bytči

V tejto časti opíšem na vtedajšiu dobu veľmi závažný prípad. Generálku lúpeže vykonali v Bratislave a za obeť padla Slovenská všeobecná úverová banka. Samotnú lúpež starostlivo naplánoval jeden zo spolupáchateľov menom Pihodňa počas väzby v Ilave. Naostro šli teda do Považskej agrárnej a priemyselnej banky v Bytči dňa 31. 3. 1927. V tento deň o 10.00 hodine dopoludnia prepadli 4 revolvermi ozbrojení lupiči banku. Bankový personál poviazali a ulúpili z pokladne obnos 93264,11 Kč. Okradli tiež úradníkov o hodinky, prstene, cennosti a peniaze. Náhodou v čase lúpeže vošiel do banky zamestnanec firmy, parnej píly Ľudovít Holzmann a syn Ondrej Gajdošík. Šiel vložiť hotovosť 15000 Kč. O. Gajdošíka zviazali drôtom. Začal sa sťažovať, že ho drôt reže, na to ho lúpežníci dopichali nožmi a vykrvácal. Situáciu lupičom skomplikovala tiež Mária Kalníková, náhodná zákazníčka banky. Lupiči ju zviazali.

Časť námestia, kde sa nachádzala banka

Pôvodne chceli utiecť autom. No to malo dôjsť zo Žiliny, čo sa lupičom nechcelo toľko čakať. Rozhodli sa pre útek a preto sa rozdelili. Lupiči Pihodňa a Bognár utekali smerom do Papradna a Andrássi a Markl smerom na západ na Moravu. Žandári sa dokázali zalarmovať vo veľmi krátkom čase. Spolupracovali s okolitými stanicami a na cesty stavali hliadky.
Hliadka stanice Štiavnik strážmajster Urban a strážmajster František Kratochvíl narazili v ten deň večer o 20.30 hodine na dvoch lúpežníkov Pihodňu a Bognára. Tu počas prestrelky zahynul strážmajster F. Kratochvíl. Jeho kolega opätoval streľbu, no lupiči v tme zmizli. Lupičov naháňali tiež vrchný strážmajster Bohuslav Rúžek, strážmajster Rudolf Prošek, Jaroslav Hrabě a Jozef Dvorský z domácej stanice. Strážmajster Karel Fioch a Jindřich Fišar zo stanice Predmier. Zo stanice Považské Podhradie Karel Lichtlan a Václav Machoň. Títo žandári pátrali vo svojom smere. V Štiavniku riadil zásah voči lúpežníkom štábny kapitán Jaroslav Ruckel, veliteľ četníckeho oddelenia v Žiline. Traja žandári Šimek, Alsinger, Faj dobehli v obci Udiča lupičov Andrássiho a Markla.
Počas prestrelky zahynul žandár strážmajster Alsinger. Lupiči opäť unikli. V lese Pod Kýčerkou už pri Morave dolapili civilní občania lupiča Bodnára, ktorý k nim šiel pýtať jedlo a odovzdali ho vrchnému strážmajstrovi Bohuslavovi Rúžkovi. Na Bodnára padlo podozrenie, že zastrelil F. Kratochvíla čo sa neskôr potvrdilo.
Ďalší z lupičov bol žandármi obkľúčený v lese zvanom Steingrunnd a zastrelil sa. Zistilo sa, že to bol František Pihodňa z Bratislavy. Lupiča Markla ťažko zranili a chytili pri prestrelke neďaleko Maríkovej. Zo zranení sa vyliečil v nemocnici v Trenčíne.
Počas prestrelky boli zastrelení dvaja roľníci a zranený strážmajster Jozef Hylko zo stanice Beluša. Najdlhšie unikal lupič Andrássi, ktorého dolapili žandári za pomoci gazdov 5. 4. 1927. No nebolo to veru ľahké. Lupič Andrássi sa skryl v kope lístia a zastrelil gazdu Ondreja Hološku a ďalších dvoch ľudí, troch zranil. Zastavilo ho až 7 rán po ktorých skonal. Pred súd sa teda dostali lupiči Bognár a Markl a pojednávanie začalo 26. 10. 1927 v Bratislave. Bognár sa pokúsil o útek ešte v Trenčíne. Pred súdom vypovedal tiež svedok lúpeže Július Sonnenfeld, zamestnanec banky, knihovník v banke. Vyhrážali sa mi odrezaním prsta, lebo mu nemohli stiahnuť prsteň z prsta. Verdikt súdu bol taký, že Bognár dostal trest smrti povrazom a Markl doživotie. Dňa 5. 4. 1927 zatkli robotníka Rudolfa Bendíka z Veľkej Bytče a obvinili ho z napomáhania pri lúpeži.

Samuel ako jediný poznal páchateľov a mal pri sebe ich podobizne. Celý čas sa pohyboval v horskom teréne a to vo veľmi nepriaznivom počasí čo zanechalo následky a Samuel vážne ochorel a musel absolvovať liečenie v Piešťanoch. Prenasledoval lupiča Bognára a aj ho dostal. Z miesta činu sa zachovala aj fotografia. Samuel Lichtenfeld na ľavej strane a jeho parťák, známy inšpektor Filsinger.